Bylinky, které vládnou českým kuchyním? Stálicemi jsou majoránka a bazalka, na koriandr si zvykáme
Dochutí pokrm, krásně provoní kuchyň a výborně poslouží i při grilování. Bylinky jsou odjakživa součástí pokrmů i nápojů. Někdo oceňuje jejich aroma, jiný zase prospěšnost pro zdraví. Díky jejich snadné dostupnosti je využíváme častěji než v minulosti. Stačí zajít do obchodu a vybrat si ze široké nabídky. Které jsou v českých kuchyních ty nejoblíbenější, ukázal průzkum obchodů Albert.
Více než polovina respondentů se přiklonila k používání bylinek v sušené podobě. Čerstvé pak upřednostňují čtyři z deseti dotázaných. Nejméně využíváme ty mražené, volí je každý dvacátý Čech, vyšlo v průzkumu.
„Výhoda sušených bylinek spočívá v jejich trvanlivosti a snadném skladování. Čerstvé zase výsledný pokrm krásně dozdobí,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 a dodává: „Sušené bylinky jsou v pokrmu aromatičtější, a proto postačí menší množství než čerstvých. Ty je zase vhodné přidávat až ke konci vaření, aby nepřišly o své živiny i aroma.“ Výjimku tvoří aromatické bylinky, které se mohou vařit déle, například rozmarýn nebo tymián.
Majoránka a bazalka nesmí chybět
Průzkum dále ukázal, že nejoblíbenější bylinkou je majoránka, která je tradiční součástí českých receptů. Následuje bazalka, využívaná zejména v italské kuchyni, a opět česká pažitka, která slouží typicky k dozdobení pokrmů.
„Zákazníci v našich obchodech nakupují rok od roku více čerstvých bylinek. Oblíbené jsou zejména ty v květináči. Nejčastěji pak bazalka, petržel kudrnka, a v posledních letech roste zájem i o koriandr,“ říká Markéta Beránková, manažerka kategorie sortimentu ovoce a zeleniny obchodů Albert. „Ve vybraných hypermarketech si také mohou zákazníci bylinky nastříhat a namixovat podle potřeby. Letos vidíme nárůst prodejů i díky tomu, že jsou restaurace zavřené a lidé tak více grilují doma s rodinou,“ doplňuje.
Chutnají, ale i pomáhají
Podle průzkumu obchodů Albert nejčastěji sáhneme po bylinkách kvůli vylepšení chuti pokrmu. Další motivací pro jejich používání v kuchyni je příjemná vůně a příznivý vliv na naše zdraví, prozradil průzkum.
Čerstvé bylinky do našich kuchyní přitom nejčastěji putují ze znojemských skleníků společnosti Bylinky s.r.o. Ta do obchodů dodává bylinky řezané i v květináčích. Při jejich pěstování na Znojemsku nepoužívají žádné chemické látky a v boji proti škůdcům nasazují živé organismy. Díky tomu se s bylinkami na náš talíř nedostanou žádné škodliviny.
Tipy Alberta k jarnímu grilování s bylinkami:
Chystáte-li se grilovat nejrůznější pochoutky, nesmí vám chybět omáčka nebo dip k podávání. Zkuste naši domácí omáčku provoněnou čerstvou petrželí nebo lahodný bazalkový dip, který vašemu domácímu grilování dodá tu správnou chuť.
KRKOVIČKA S BÍLOU BBQ OMÁČKOU
5 cibulí, 2 stroužky česneku, 10 g másla, 125 ml suchého bílého vína, 150 ml majonézy, 1 hrst petržele, 1 lžíce jablečného octa, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce plnotučné hořčice, 60 ml slunečnicového oleje, sůl, pepř, 2 lžíce chilli vloček, 4 krkovice, 4 předvařené kukuřičné klasy, 4 lžíce olivového oleje
Na přípravu domácí omáčky nakrájejte najemno jednu cibuli a česnek rozmělněte. V menší pánvi na másle zlehka opékejte 2 minuty. Podlijte vínem a 3 minuty vařte. Odstavte a po 5 minutách vmíchejte majonézu, najemno pokrájenou petržel, ocet, 1 lžíci hořčice a citronovou šťávu. Přendejte do misky a nechte alespoň 1 hodinu zakryté odležet v lednici.
V další misce promíchejte hořčici, slunečnicový olej, sůl, pepř a chilli vločky. Krkovice pomažte vzniklou marinádou a nechte při pokojové teplotě 20 minut odpočinout.
Cibule rozpulte a kukuřice rozkrájejte na třetiny. Krkovičky grilujte na přímém silném žáru přiklopené 3 minuty z každé strany. Poté je dejte mimo přímý žár, přidejte k nim cibule s kukuřicí a nechte ještě 5 minut přiklopené dopéct. Maso vyjměte a nechte zakryté 5 minut odpočinout. Cibuli s kukuřicí pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dopečte ze všech stran.
Krkovice podávejte s grilovanou zeleninou a domácí BBQ omáčkou.
BAzalkový dip
1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžíce bílého vinného octa, 100 ml olivového oleje, 200 ml slunečnicového oleje, 2 žloutky, 1 lžička dijonské hořčice + sůl, 2 stroužky česneku, utřené nožem, 2 hrsti bazalkových lístků
Limetkovou šťávu smíchejte s octem, v jiné misce promíchejte oba oleje. V robotu nebo metličkou prošlehejte žloutky a hořčici a mírně osolte. Za stálého šlehání po malých dávkách přidávejte smíchané oleje. Pak postupně vmíchejte i limetu s octem, česnek, a nakonec i velmi jemně nasekanou bazalku. Dle chuti dosolte.
Další tipy a inspiraci pro jarní grilování můžete nalézt zde
- Předchozí Jubilejní 30. titul pro Davida Křížka
- Následující Sobotní tip pro rodiny: Výstava Jsme stromy a červnové tvořivé dílny v Pivovarském muzeu v Plzni
0 Komentáře “Bylinky, které vládnou českým kuchyním? Stálicemi jsou majoránka a bazalka, na koriandr si zvykáme”