Rubriky

Unikátní prohlídky v Prostějově: Zjistěte, jak se vyrábí česká whisky!

Patříte mezi ty, kteří se tu a tam rádi nechají zlákat hřejivou chutí whisky? A zajímá vás, jak se takový destilát vyrábí? Máte štěstí! Prostějovská Palírna U Zeleného stromu totiž nabízí komentované prohlídky, díky kterým můžete nakouknout pod pokličku výroby a zjistit, jak vznikají například české whiskové destiláty. Kromě toho na vás čeká také moderní exkurzní místnost Distillery Kleiner, kde se vyrábí ultraprémiové ovocné pálenky.

Palírenství má u nás bohatou historii. Palírna U Zeleného stromu byla v Prostějově založena už v roce 1518. Během své historie zažila vzestupy i pády, ale je v nepřetržitém provozu už více než 500 let a dnes ji vlastní český majitel. Proto si dokázala udržet vysoký standard. S jejími výrobky se můžete setkat po celé republice, ale také ve dvaceti zemích pěti světových kontinentů. Mezi nejznámější značky patří „česká whisky“ Stará žitná myslivecká, Vodka Blend 42 či Hanácká vodka.

V prostorách Palírny U Zeleného stromu odnedávna sídlí také malý rodinný výrobce ultraprémiových pálenek Distillery Kleiner. Založili ji manželé Jan a Růžena Kleinerovi v roce 2002. Specializují se na pálení ovocných destilátů nejvyšší kvality. Používají výhradně lokální ovoce a destiláty staří v sudech po jiném ušlechtilém alkoholu.

Dva okruhy nabídnou každému něco

Exkurzní trasa, která byla návštěvníkům zpřístupněna již počátkem 90. let, nabízí mimo jiné možnost podívat se do stáčírny, historické části plné dobových artefaktů a v neposlední řadě také do rozsáhlých sklepních prostor označovaných jako sklepní hospodářství.

V původních sklepích mají návštěvníci možnost prohlédnout si dubové sudy, soudky a kádě, kde lihoviny zrají a získávají svůj nezaměnitelný charakter. „Návštěvníky postupně seznámíme s jednotlivými fázemi výroby a dáme jim nahlédnout pod pokličku toho, jak tradiční české nápoje whiskového typu a další destiláty či lihoviny vznikají. Okruh, který končí ochutnávkou našich výrobků v nově zmodernizované výstavní místnosti Distillery Kleiner, zabere přibližně 60 minut, v závislosti na velikosti skupiny a individuálním zájmu návštěvníků,“ popisuje Michal Šoman, výrobní ředitel Palírny U Zeleného stromu.

Palírna zájemcům nabízí nově také druhou trasu, která se zaměřuje především na ultraprémiové ovocné pálenky Kleiner. Tento okruh je kratší a vede pouze nově vybudovanými prostory Distillery Kleiner. Trvá přibližně 40 minut. „Ještě před vstupem se návštěvníci na prezentačních panelech dozvědí o historii palírnictví v Prostějově. Ve vstupní chodbě atmosféru dokreslují dobové fotografie z dvacátých a třicátých let minulého století a artefakty v ‚propadlišti‘ pod skleněnou podlahou. Hlavním lákadlem je destilační kolona, kde se odehrává destilace pálenky přímo před zraky diváků,“ říká Michal Šoman.

Exkurzní místnost Distillery Kleiner dále zahrnuje interaktivní zónu, která představuje jednotlivé kroky výroby ovocných destilátů. Hosté si zde mohou vyzkoušet, jak umí přiřadit pecky a typy dřeva k jednotlivým ovocným druhům a dozvědí se, co je to andělská daň. V zadní části mohou návštěvníci nahlédnout do skladu destilátů, které tam v sudech a kameninových nádobách zrají. Prohlídka je potom zakončena v edukativně-degustační části místnosti s barem, kde ochutnají vybrané ovocné destiláty Kleiner.

Důraz na preciznost palírenského řemesla při výrobě pálenek se odráží i v designu nových prostor pro Distillery Kleiner. Palírna U Zeleného stromu totiž při budování rozšířené expozice využila zručnost převážně lokálních dodavatelů.

Oba okruhy jsou otevřeny celoročně. Návštěvnici za ně zaplatí od 120 do 250 korun, podle zvoleného rozsahu degustací.

Tagy

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Unikátní prohlídky v Prostějově: Zjistěte, jak se vyrábí česká whisky!”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *