V Zemědělském muzeu na Letné posunuli sv. Martina, přijede až v sobotu 16. 11.

Cimbálovka, husí speciality, ochutnávky vína i gastronomický workshop – to vše čeká návštěvníky muzea v sobotu 16. listopadu od 10 do 17 hodin. Letošní, již  třináctý ročník oblíbené akce opět přinese prodejní stánky předních českých vinařů i program pro nejmenší návštěvníky. 

Věděli jste, že jedna česká husa vysedí až deset housat v jedné snůšce? A že v roce 2016 bylo v České republice chováno 180 tisíc hus na výkrm? Pro srovnání – kachen bylo ve stejném roce chováno 16 milionů a kuřat na výkrm 200 milionů! Husí chovy jsou tedy v Česku spíše nízké, a snad i proto jsou svatomartinské husí hody tak oblíbené, jedná se o jednu z mála příležitostí k ochutnávce husích specialit. I Letenská husa a Košt svatomartinského vína v Národním zemědělském muzeu v Praze, které se letos konají už po třinácté, patří mezi nejnavštěvovanější akce muzea. „I když už se v dnešní době a navíc v metropoli nedá hovořit o svatomartinských akcích jako o oslavách ukončení zemědělského roku, přesto je dobré si tyto tradice připomínat a vést zemědělství v patrnosti jako nedílnou součást našich životů,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

I letos bude součástí akce degustace svatomartinských a mladých vín od předních českých a moravských vinařů a ochutnávky gastronomických specialit. O živý hudební doprovod se postará cimbálová muzika Alexandra Vrábela, pro děti jsou připraveny výtvarné dílny.

V rámci akce proběhnou také dva workshopy v gastrostudiu pod vedením lektora Pavla Mináře, člena Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Začínají v 11 a ve 13 hodin a každý trvá zhruba 60 minut. Vařit se bude červené zelí s perníkem a višněmi, chlupaté knedlíky, bramborové lokše a jako bonus je přichystána ochutnávka konfitované husy v sádle i recept, jak si ji připravit doma. Cena workshopu je 450 Kč a pro účast je nutné se předem přihlásit.

Historie svatomartinských tradic započala již během raného středověku. Martin z Tour byl prvním světcem, který byl svatořečeným za svůj příkladný život a ne jako mučedník. Tradice martinské husy, dříve také i martinského vepře, souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti a také s adventním šestitýdenním půstem začínajícím 12. listopadu. Ve vinařských oblastech byl spojen také s ochutnávkou prvního vína. Na svatého Martina, tedy 11. listopadu, zavládlo lidové veselí, zapalovaly se martinské ohně, později lampiony, světil se chléb a peklo obřadní pečivo.

Vstupné: děti do 140 cm a důchodci nad 70 let zdarma, dospělí 150 Kč, studenti, děti nad 140 cm a senioři nad 65 let 50 Kč. V ceně vstupenky na akci je také vstup do muzea.

Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a starosty městské části Praha 7 Jana Čižinského.

Tagy

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “V Zemědělském muzeu na Letné posunuli sv. Martina, přijede až v sobotu 16. 11.”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *