Rubriky

Gruzie – znovuzrození vinařské velmoci

Popularita gruzínských vín v Evropě strmě roste, tak jak je možné, že jste o nich zatím neslyšeli? Až do nedávna platila Gruzie jako zásobárna vína pro země bývalého Sovětského svazu. Výrobci se téměř výhradně orientovali tímto směrem a pro evropský trh byli víceméně neznámí. Situace se změnila, až když v roce 2006 zavedl prezident Putin embargo na dovoz gruzínských vín. Z počátku to pro gruzínské vinaře vypadalo jako katastrofa, avšak opak byl pravdou. Vinaři byli nuceni začít hledat nové trhy a díky obrovskému potenciálu gruzínských vinohradů začali rychle dobývat světový trh s vínem.

 

Záruka kvality

Nejvýznamnějším trendem v gruzínském vinařském sektoru od roku 2008 je tedy výrazná diverzifikace exportních trhů. Svoji důležitou roli v této mezinárodní expanizi hraje Národní agentura pro víno z Gruzie.

Všechna vína vyvážená z Gruzie prochází několika přísnými testy. Musí projít oficiální degustační komisí, která posuzuje vína z hlediska kvality a pravosti. Kromě panelových degustací se v průběhu roku provádí i namátkové kontroly vinařství. Vína, která selžou, nelze exportovat. Tento závazek ke kvalitě, konzistenci a autenticitě vyváženého gruzínského vína je odměněn růstem na některých z nejsofistikovanějších a nejnáročnějších světových trhů s vínem.

Gruzínská víná s chráněným označením původu (CHOP)

Podobně jako ve Francii, Itálii či Španělsku, i v Gruzii používají stejný systém ochrany kvality vína.

CHOP je systém platný v celé EU, který uznává a chrání typické potravinářské produkty, které se nevztahují pouze na víno, ale třeba také na sýry. Vína s CHOP se vyrábějí, zpracovávají a připravují v dané zeměpisné oblasti za použití uznávaného know-how. Jejich kvalitu určuje jejich prostředí a dědictví. Stejně jako ve Francii máte Chablis, který musí být produkován na určených vinicích v regionu Chablis s použitím určeného hroznu (Chardonnay), v Gruzii máte Tsinandali, kořeněné bílé, které musí být vyrobeno v regionu Tsinandali ze specifikovaných hroznů Rkatsiteli a Mtsvane.

Vína s chráněným označením původu (CHOP) jsou navíc kontrolována od sklizně až po plnění do lahví, aby se zajistilo, že uvedený původ na etiketě je pravý.

Zdroj: Zaza Gagua, Paata Dvaladze, Malkhaz Kharbedia

Gruzínské odrůdy hroznů

Názvy gruzínských hroznů téměř vždy popisují jejich vzhled nebo chuť, odrážející bohatou historii vinařství v zemi. Gruzie má nejméně 500 původních odrůd, ale většina byla téměř vyhubena během sovětských časů, kdy konsolidace a efektivita nahradily přirozeně rozmanitou, regionální a individualistickou gruzínskou vinařskou kulturu. Dnes se komerčně vyrábí asi 45 odrůd, ale gruzínská vláda má za úkol zachránit a znovu zavést staré odrůdy do portfolia vinařů. V létě 2014 začala Národní agentura pro víno rozdávat více než 7 000 rostlin vzácných odrůd pěstitelům v celém regionu a toto množství se v následujících letech neustále zvyšovalo.

Gruzínské styly vína

Jak tedy chutná gruzínské víno?

Bílá, červená, sladká, šumivá a oranžová vína se vyrábí v rozmanitém terénu Gruzie. Na malou zemi jsou klimatické a topografické rozdíly obrovské – v Gruzii můžete najít místo pro pěstování téměř čehokoli, což je jeden z důvodů, proč po této zemi v historii toužili hladoví a mnohem větší sousedé. Chuťový profil většiny gruzínských vín bude vyhovovat milovníkům aromatických suchých bílých a šťavnatých voňavých červených.

Gruzínské bílé víno

Kavkazské hory dominují velké části gruzínského terénu, což znamená, že svěží, živá bílá vína – většinou z původních odrůd – se hojně rodí v chladnějších částech vinohradů ve vyšší nadmořské výšce. Množství alkoholu je spíše nižší, kyselost přirozeně svěží a chuťový profil zahrnuje citrusy, ořechy, květiny, bylinky a jemné exotické ovoce. Pokud si pochutnáváte na voňavých bílých vínech například z Rakouska, Alsaska a Itálie, jistě oceníte gruzínská bílá.

Gruzínské šumivé víno

Šumivá vína se vyrábí jak tradiční metodou (tj. jako Champagne), tak v tancích (tj. jako Prosecco). Jsou to svěží, živé a ovocné příklady od ne příliš komplikovaných bublinek na večírky (a Gruzínci mají spoustu večírků), až po komplexnější a vyzrálé.

Gruzínské červené víno

Vynikající červená vína se vyrábí v Gruzii v teplejších polohách s kontinentálním podnebím. Králem mezi červenými odrůdami z Gruzie je Saperavi, které produkuje sytě červené, intenzivní a překvapivě elegantní červené v ovocném i dubovém stylu. Jak chutnají? Vzpomeňte si na sametovou texturu Malbecu s vůní Syrah a svěžestí Sangiovese. Pokud máte rádi Rhônu, italská nebo argentinská červená, gruzínská červená si zamilujete.

Vína Qvevri

Víno z Qvevri je odkazem na 8000 letou vinařskou kulturou a lidskou lásku vyrábět něco lahodného a symbolického a pít to s přáteli. Qvevri jsou velké hliněné nádoby – vypadající trochu obtloustlé amfory – zakopané v zemi ve sklepích zvaných Marani. Celé trsy hroznů jsou umístěny do Qvevri a ponechány celé týdny a měsíce fermentovat a čiřit. Qvevri jsou jedním z prvních příkladů vinařské technologie a jejich použití sahá až k nejranějším počátkům vína. Nepřerušená vinařská kultura Gruzie – a národní posedlost vínem – dokazuje, že je skutečnou kolébkou vinařství.

Qvevri používá většina výrobců vína v celé Gruzii a jsou obzvláště oblíbené u organických a biodynamických výrobců, kteří chtějí vyrábět víno bez nebo s omezeným zásahem. Gruzínská červená vína Qvevri se příliš neliší od běžných červených vín, avšak mají hustší texturu a kořenitější, pepřový a ovocný charakter. Bílé hrozny fermentované v Qvevri se stávají „oranžovým“ nebo „jantarovým“ vínem. Šťáva získává sytě oranžovou barvu třísloviny a intenzivní a komplexní aroma vlašských ořechů, mandarinek a sušených bylin. Gruzínská oranžová mohou zpočátku chutnat zvláštně, ale jsou vynikající s jídlem a jejich popularita roste po celém světě.

Sladké červené

Červená vína vyrobená z pozdně sbíraných červených hroznů Saperavi jsou dalším typickým vinařským stylem Gruzie. Typicky kombinují jemnou tříslovou přilnavost s bujným třešňovým ovocem a lehkou, svůdnou sladkostí. Kindzmarauli jedna z nejznámějších oblastí (CHOP) a zároveň nejslavnější zástupce sladkých vín, respektive polosladkých vín. Gruzínci tato sladká červená vína podávají lehce vychlazená a pijí je k bohatě kořeněným a grilovaným masům a zrajícím sýrům.

A nyní jste připraveni ponořit se do degustace gruzínských vín.

Gaurmajos! Tedy Na zdraví!

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “Gruzie – znovuzrození vinařské velmoci”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *