Proč si mravenci vybírají máslo a odmítají margarín?
Fakta nebo fikce? Je nutné vyřazovat tuky z našich jídelníčků, abychom netloustli? Je chemické složení margarínu skutečně jen málo odlišné od složení plastů? Pojďme se podívat, jak to vlastně ve skutečnosti vůbec je.
- Je nutné omezovat příjem tuků, abychom se nestali obézními?
Tuky a oleje jsou nezbytnou součástí pestré stravy a podle doporučení bychom měli zkonzumovat zhruba 30 % denního kalorického příjmu právě z tuků. Nicméně je nezbytné brát v potaz i zdroj, ze kterého tuky čerpáme. Je prospěšné snížit denní příjem nasycených kyselin, protože právě ony mají za následek zvýšení cholesterolu v krvi. Místo toho obohaťme náš jídelníček o polynenasycené tuky – ty nemohou být vytvořeny naším vlastním organismem a jejich konzumace je tak pro naše zdraví naprosto klíčová. Kvalitní margaríny obsahují právě tyto esenciální mastné kyseliny, ale i vitamíny z řepkového, lněného a slunečnicového oleje. Pokud chcete snížit konzumaci tuků, poohlédněte se po nízkokalorických potravinách.
- Proč mravenci preferují máslo a ignorují margarín?
Téměř každý viděl video kolující po internetu, na kterém je testováno, kterou surovinu si mravenci vyberou – máslo nebo margarín? Ve videu si mravenci margarínu nevšímali a vrhli se na máslo – to mělo za následek vznik často opakovaného tvrzení, že mravenci odmítli „umělý“ margarín a vybrali si „přírodní opravdové máslo“ – co za tím však skutečně stojí? Nejoblíbenější potravou mravenců jsou larvy a hmyz – ty jsou však velmi bohaté na cukry. Mravenci tak dali přednost máslu právě kvůli tomu, že obsahuje mléčné cukry. Margarín, na rozdíl od másla, obsahuje minimum sacharidů, a proto nebyl pro mravence dostatečně atraktivní volbou.
- Je margarín opravdovou potravinou?
Pokud se zrovna netočí pozornost kolem mravenců, vyvstávají na povrch polemiky o opravdovosti margarínu. Stejně jako máslo, i margarín obsahuje hlavně tuk a vodu, jediným rozdílem je zdroj, ze kterého tuk pochází. U másla je to mléčný tuk, u margarínu pak rostlinný olej. Cenné ingredience rostlinných olejů jsou zachovány v průběhu výroby margarínu tím, že výroba kombinuje syrové produkty během chlazení. Mnoho výrobních kroků je současně shodných jako u výroby másla. Margarín je však možné si vyrobit i doma. Kromě rostlinného oleje, roztíratelného kokosového oleje, vody a trošku smetany je zapotřebí také miska s ledem, aby ingredience mohly být průběžně chlazeny, zatímco budou mixovány.
+1. Jak může být margarín téměř na chlup podobný svým složením plastům?
Všeobecně kolující mýtus ohledně škodlivosti margarínu je tvrzení, že jeho chemická struktura je podobná plastům. Tohle však platí taktéž pro máslo, dokonce i pro mastné kyseliny, které se nachází přirozeně v lidském těle. Stejně jako voda (H2O) je téměř shodná s peroxidem vodíku (H2O2), jakákoliv látka složená z podobných atomů a odlišné struktury může být považována jako „na chlup“ podobná jiné sloučenině s toxickými nebo naprosto odlišnými vlastnostmi.
Je zapotřebí, abychom nevěřili mýtům a automaticky nepřijali žádnou z těchto děsivých pověstí a legend, ale místo toho akceptovali fakta, pocházející z autentických a odborných zdrojů.
O společnosti Upfield
Upfield je největší společnost zabývající se výrobou spotřebního zboží na světě. Se svými ikonickými značkami, jako jsou FLORA, RAMA, BLUE BAND, PROACTIV, BECEL a COUNTRY CROCK se řadí mezi jedničku mezi globálními výrobci rostlinných pomazánek. Vynikající chuť a kvalita je standardem pro všechny produkty. Společnost získala v roce 1871 patent na výrobu rostlinných pomazánek, vynalezl je Hippolyte Mège-Mouriès. Po fúzi mezi Margarine Unie a Lever Brothers se v roce 1930 stala společnost známá jako Unilever. V průběhu let se podnikání velmi dařilo a v prosinci 2017 byla společnost prodána a znovu uvedena jako Upfield. Vzhledem k tomu, že svět směřuje k rostlinné výživě, stojí dnes Upfield v čele nové éry.
0 Komentáře “Proč si mravenci vybírají máslo a odmítají margarín?”