Rubriky

JO gurmánský tip: Recepty na delikátní grilované menu nejen na cestách

Ať už léto trávíte doma, na chalupě nebo třeba v kempu, s kvalitním grilem si můžete dopřát gurmánské zážitky hodné prvotřídního hotelu. Na čerstvém vzduchu, bez dlouhého čekání a bez starostí s účtem či náležitým dress codem.  Grilované menu začněte domácím chlebem podávaným s pečenou červenou řepou s kozím sýrem, na oběd servírujte panenku s houbovým ragú, a coby lehká večeře se bude hodit pstruh s pečenými bramborami.

Pečená červená řepa s kozím sýrem

Ingredience: kozí sýr zrající / předvařená červená řepa / med / tymián / rozmarýn / olivový olej / trhané listy salátu / sůl / citron

Příprava: Kozí sýr zabalíme do alobalu a pokapeme trochou oleje a medu. Červenou řepu nakrájíme, v misce pak lehce osolíme a zakápneme olejem.

Grilování: Gril nastavíme do polohy pro přímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem na 300°C. Na střed grilu dáme nádobu half-moon. Do spodní nádoby vložíme bylinky, tak aby provoněly řepu. Navrch dáme děrovanou část nádoby a v ní grilujeme červenou řepu. Kozí sýr zabalený v alobalu položíme na kraj mřížky, kde není takový žár. Během pečení si připravíme trhaný salát s trochou oleje, solí a čerstvou citronovou šťávou. Po dopečení smícháme řepu se salátem a navrch dáme kozí sýr.

Panenka s houbovým ragú

Ingredience: vepřová panenka / žampiony / smetana / sůl / tymián / pepř / olivový olej

Příprava: Gril nastavíme do polohy pro přímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem na 350°C. Panenku očistíme a houby nakrájíme na větší kostky. Očistíme rošt a potřeme ho špekem nebo ubrouskem namočeným v oleji.

Grilování: Panenku opečeme ze všech čtyř stran, zhruba minutu a půl z každé strany. Poté dáme panenku cca na 10 minut dojít a odpočinout na kraj mřížky, kde je jen malý žár. Můžeme si pomoci teplotní sondou, kterou zapíchneme na začátku grilování do středu masa. Ideální teplota pro panenku s růžovým středem je 63°–65°C. Do nádoby half-moon dáme rozpustit máslo, olej a opéct nakrájené houby. Osolíme a opepříme, přidáme lístky tymiánu a orestujeme. Poté zalijeme smetanou a necháme smetanu vyvařit a zhoustnout. Přidáme nasekanou petržel a servírujeme s filírovanou (na cca 1 cm široké plátky nakrájenou) panenkou.

Pstruh s pečenými bramborami

Ingredience na dvě porce: 2 pstruzi, 4 větší brambory, máslo, citron, tymián, rozmarýn, sůl, pepř, cukr, olivový olej

Příprava: Gril nastavíme do polohy pro nepřímé grilování a roztopíme se zavřeným víkem cca 5 minut na 300°C. Rybu opláchneme a pečlivě osušíme zvenku i uvnitř. Pstruha naplníme plátky másla, tymiánem, rozmarýnem a osolíme opět zvenku i uvnitř. Kůži ryby potřeme lehce olejem. Citrony nakrájíme na poloviny a na řezu posypeme cukrem.

Grilování: Pstruha dáme do stojanu. Díky tomu nám z něj nevypadne náplň a nepřichytí se na mřížku. Pokud stojan nemáme, potřeme trochou oleje mřížku v místě, kam budeme rybu pokládat. Pstruhy pečeme 8 až 10 minut. Na posledních 5 minut přidáme na gril citron řezem na mřížku a necháme zkaramelizovat cukr. Citronem poté zakapeme ryby. Můžeme servírovat s pečenými bramborami, bagetkou nebo salátem.

Co ještě budete potřebovat? Samozřejmě kvalitní gril! Zaručeným tipem jsou grily švýcarské značky OUTDOORCHEF. Například letošní novinka Lugano 570 G je mistrovskou kombinací kotlového grilu a výkonného steakhouse grilu spolu s bočním vařičem. Lugano 570 G na první pohled zaujme elegantním vzhledem – hladké linie, skleněný ovládací panel s podsvětlenými knoflíky, police z nerezové oceli… K dispozici jsou dva hořáky z ušlechtilé oceli, boční steakhouse gril stvořený pro dokonalé steaky, boční plotýnka pro přípravu omáček a příloh, XXL prkénko a uzavřená odkládací plocha pro plynovou lahev. Chytrý systém EASY FLIP umožňuje na jednom grilu kombinovat přímé a nepřímé grilování. Použité materiály garantují dlouhou životnost a snadnou údržbu. A jak je u grilů OUTDOORCHEF zvykem, nechybí teploměr integrovaný ve víku pro přesné grilování.

Hodit se vám budou také praktické doplňky z bohatého sortimentu příslušenství ke grilům OUTDOORCHEF všech velikostí a typů: GOURMET CHECK – vpichovací teploměr na grilování masa s nastavitelným alarmem, který měří a současně ukazuje teplotu uvnitř masa + teplotu okolí. UNIVERZÁLNÍ STOJAN – flexibilní pomocník si poradí s celým kuřetem či žebry a perfektně zvládne i ryby. Spodní mistička zachytí veškerou šťávu, o kterou byste jinak přišli. GOURMET HALF-MOON – všestranně využitelná sada se skládá ze dvou nádob s povrchem z keramického smaltu, které mohou být použity dohromady nebo každá samostatně. Ideální k vaření, pečení, zapékání…

 

O grilech OUTDOORCHEF

Švýcarské grily OUTDOORCHEF povyšují grilování na mimořádně chutný, ale také zdravý a dietní způsob přípravy jídel. V každém grilu je přímo pod mřížkou usazen trychtýř, který odvádí veškerý odkapávající tuk a šťávy do sběrné misky. Tuk se tak nemůže dostat k ohni, nehoří a nevytváří nebezpečné zplodiny. Chytrý systém v jádru grilu rozvádí teplo takovým způsobem, že na úrovni mřížky je dosaženo optimální teploty 300 až 350 °C a teplo navíc působí stejnou měrou shora i zdola. Unikátní technologie také umožňuje otočením trychtýře nasměrovat žár buď na přímé, nebo nepřímé grilování. Všechny grily OUTDOORCHEF jsou vybaveny kvalitními teploměry, tudíž nehrozí riziko nedostatečného tepelného zpracování či naopak spálení. Na výběr jsou grily plynové, na dřevěné uhlí a elektrické různých velikostí a k tomu bohaté příslušenství.

Grily a příslušenství OUTDOORCHEF jsou v prodeji v e-shopu na https://www.outdoorchef.cz/ a v síti kamenných prodejen po celé republice https://www.outdoorchef.cz/kontakt

Tagy

Mohlo by se vám také líbit...

0 Komentáře “JO gurmánský tip: Recepty na delikátní grilované menu nejen na cestách”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *